Tahar Ben Jelloun: Lystægteskabet - Fransklisten

Aller au contenu

Tahar Ben Jelloun: Lystægteskabet

Bøger > Boganmeldelser



Udkommer 9. marts2018
Oversat af Inge-Lise Dalager
220 sider
Vejl. udsalgspris: 248,- kr
Forlaget Arvids
http://www.forlagetarvids.dk/


Tahar Ben Jellouns roman Tabet blev i 2014 udsendt på forlaget Arvids, og nu er der heldigvis en ny bog på vej på dansk, nemlig Lystægteskabet. Tahar Ben Jelloun er født i Marakko, men han skriver sine mange bøger på fransk.

Bogen starter som et rigtigt eventyr med "Der var engang, i byen Fez, en fortæller, der ikke lignede nogen anden." En dag får han lyst til at fortælle en historie, som han ikke har fortalt før. Den handler om handelsmanden Amir, der på sine rejser til Senegal, har lov til ifølge Islam at indgå et midlertidigt lystægteskab. Dette skal forhindre, at manden går til prostituerede. Amir får for vane at indgå et sådant ægteskab med den smukke, sorte kvinde Nabou, og da han for alvor bliver forelsket, beslutter han sig for at tage hende med hjem til Marokko som kone nummer to. Polygami er jo også tilladt i Islam.

Det siger næsten sig selv, at det vil give problemer med hans første kone Lalla Fatma, der har født ham tre drenge og en pige, men også med familien og venner og bekendte, for Nabou er jo sort. En af drengene Karim er mongol, og hans fremstår som én, der kun vil det godt. Han bliver en form for mellemmand de stridende partier.

Nabou føder senere Amir et hold tvillinger, en helt hvid og en helt sort dreng. I kan nok forstå, at nu kommer der gang i historien, som jeg ikke vil afsløre her, men jeg kan dog røbe, at vi får alle ingredienser med, som vi finder i et eventyr, men udspillet i et moderne Marokko fra 1950'erne og frem.

Det store overordnede tema er godt kontra ondt, men herunder er der en række problemer og uligheder som racisme, hudfarve, mand-kvinde-forholdene, religion, kærlighed-sex-pligtægteskab, behandling af handicappede, ja der er meget, der er præget af ondskab og mangel på en mere humanistisk tilgang. Flygtninge fra Afrika kommer også med og viser endnu en mur "Her ser vi afrikanere komme forbi, menneskelige væsner, der er født til lidelse. Men de standser ikke, de går videre, som om de var på flugt. Jeg ved, at de er bange for at blive drevet tilbage af hvide mennesker, hvis arrogance kun overgås af deres dumhed."  Men denne afvisning af de sorte afrikanere gælder altså også i Marokko hos de brune afrikanere, der udøver en voldsom racisme.

Tahar Ben Jelloun giver gennem sin bog udtryk for, at dette konservative Marokko, som vi har i dag, har behov for at udvikle sig og give plads til afviste befolkningsgrupper, udøve et tolerant Islam der klart afviser de ekstreme, omdefinerer kvindens rolle. Modigt taler han gennem sin fortæller om forskellige tabuer i samfundet og anviser andre muligheder som f.eks. kærlighed som anledning til giftermål.

Et eventyr, der forhåbentligt ender godt engang, men Tahar Ben Jellouns humanistiske tilgang er måske ikke nok, men det er med stor fortællekunst, der holder os fast i læsningen, at han får skrevet nogle meget væsentlige ting om aktuelle emner.

En fin oversættelse af Inge-Lise Dalager og en bog, som det kun kan anbefales at læse.

Jens Peder Weibrecht
Callas, 7. marts 2018

Retourner au contenu